Din viata

Sunt atâtea meserii ciudate

şi trebuie încercate.

Mă gândesc la viitor. Sunt un om matur în corpul unui copil pe care nu îl pot controla uneori. Iar când scapă de sub control simt că nu-l pot opri, oricât aş încerca. Ceva din interior vrea să facă lucrul ăla, nu ştiu ce sau cine, ştiu decât că nu e diavolul. Cred în cel de sus şi de asta. Poate că nu merg la biserică, dar omul trebuie să aibă pe Dumnezeu cu el oriunde merge. Aşa cum îl am eu. Revenind, spuneam că gândeam în avans. La ce o să fiu şi ce o să fac în viaţă. Nu ştiu ce e cu mine de la o vreme, dar îmi lipseşte încrederea. Şi mă gândeam ce o să ajung dacă nu o să devin ce-mi doresc. Adică ce o să fac dacă nu voi fi în unul din cele două lucruri care cred că vor fi parte din viaţa mea. Mă gândeam că Academia militară ar fi o soluţie, chiar dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat acum doi ani. Nimic de rău, doar că ai mei voriau să merg la liceul militar şi eu nu. Poate că mergând la academie or să fie şi ei mulţumiţi de mine măcar o dată. Uitându-mă ieri superficial peste testele de admitere am zis că n-am nicio şansă. Şi dacă nu am nicio şansă ce o să fac? O alternativă pentru viaţa mea ar fi ceva legat de calculatoare. Algoritmică, programare, internet. Nu ştiu la ce facultate să mă gândesc pentru că nu conosc niciuna. Nu contează asta, important e dacă nu o ajung acolo, ce se v-a întâmpla?

Mulţi zic că ştiu să mă descurc, şi mai zic că aş face-o mai bine dacă nu aş fi aşa timid. Nu ştiu câtă dreptate să le dau, nici măcar eu nu mă cunosc prea bine. Dacă nu aş prinde şansa de care spuneam mai sus ce aş face?

Totul a plecat de la premiza că în viaţă îţi trebuie bani ca să trăieşti. Şi aş vrea să vă povestesc de la ce a început totul. Îmi plac filmele, mai ales cele bune. Doamna mea dirigintă de la gimnaziu îmi spunea, nu mai ştiu la ce făcea referire, că filmele au două parţi: partea bună şi partea rea. Şi că eu trebuie să îmi dau seama de aceste două părţi ale unui film, să le delimitez şi să iau doar partea bună. Recent am văzut două filme, unul se numea Damage(2010), iar celuilalt nu-i ştiu numele că l-am văzut la televizor. Amândouă aveau ca personaj principal un om care făcuse puşcărie pentru o greşeală pe care acum o regreta şi care în momentul de faţă încerca să strângă bani pentru a-i ajuta pe cei cărora le-a făcut rău. Eu am luat doar partea bună a filmului, pentru că nu am vrut s-o iau şi pe cealaltă. Trebuie să ai suflet. Şi cred că măcar suflet am, iar dacă m-aţi cunoaşte nu aţi spune lucrul ăsta, dar în mine e ceva. Am luat partea bună a filmelor în care omul regretă pentru greşeala făcută şi încearcă acum să facă bine. În cele două filme, niciunul din cei doi actori nu aveau o meserie din care să câştige bani suficienţi, şi amândoi făceau şi altceva înafară de acest lucru. Unul câştiga bani din lupte ilegale iar celălalte din curse ilegale. Trecând peste partea cu flmele, ceea ce vreau să se ştie e că trebuie să lupţi şi fii cel mai bun. Doar aşa o să ajungi cineva. E un sfat, care şi mie îmi dă curaj uneori.

Revenind din nou, viaţă e nasoală. Şi cred că o să mă fac emo. Mă gândeam ce o să fiu eu după ce o să termin liceul. Acum două veri am lucrat la o societate agricolă. Nu e de râs. Am vrut să văd cum e, ai mei nu. Dar chiar am vrut să VĂD cum e şi am luptat pentru şansa asta. E greu, mai ales că nu tebuie să fii moale. De ajuns, a fost doar o încercare, şi nu vreau s-o repet. Vreau mai mult. Poate că acum am puţin mai multă încredere în mine, dar nu sifcientă.

Meserii sunt multe. Tester de jucarii erotice, degustator de mancare sau salvamar pe o plaja de nudisti. Vânător de râme, cap de masă, nursă de psihiatrie sau cambist. Multe, multe. Nu sunt nici optimist, după cum se vede clar. Ar trebui să gândesc că voi fi în trupele speciale, dar nu, eu mă gândesc dacă nu voi fi. Şi pentru mine mai mult decât pentru voi zic că încrederea şi optimismul sunt două atuuri pe care trebuie să le aibă oricine. Şi aici mă opresc.

Nu aici vroiam să ajung, dar mi-am pierdut ideea în timp ce mă gândeam la ea. Oricum, e bine de ştiut că viaţa e lungă.